Her gün yeni bir yenilik ile uyanıyoruz. Bir bakmışız yeni şey daha keşfedilmiş. Yeni cihazlar çıkmış. Yeni uygulamalar geliştirilmiş. Dört beş altı’ları, S’ler Edge’ler takip eder olmuş. İnsanlık ise neyi takip edeceğimizi şaşırmış durumda.

Şimdi derin bir nefes alalım! Biliyoruz bu olay yeni değil, çünkü robotlar geliyor. Her yerimiz robot olacak emin olabilirsiniz. Sağımız, solumuz, arkamız, önümüz….

Çok güzel diye hayal edebilirsiniz. Çünkü tüm işi onlar yapacak.

Biz ne yapacağız? Tabi ki de tatil, alışveriş, gezme vs. vs.

Evet çok pembe geldi değil mi? Bir an ben bile inandım. Şuan bu cümleden sonra bir gülücük ikonu koydum bile.

Şimdi gelelim asıl meseleye. Dünyada her işi robotlar yapmaya başlasa bile o robotları yapacak insanlar muhakkak olacaktır. Öncelikle robotlaşan dünyada robotlaşabilmek için güçlü bir alt yapıya sahip olmak zorundasınız. Yani hem bu sistemleri üretmek için üretim gücüne, hem bu sistemleri düşünen beyin gücüne hem de bu sistemleri yaşatmak için ekonomik güce sahip olmak zorundasınız. Evet dünya değişiyor ve değişen dünyada robotlaşmak zorundayız. Eğer öyle olmaz isek geri kalmaya mahkum olacağız.

Tüm bu geri kalmama çabaları bize iki kritik nokta çıkaracak. Bunlar mekanik robotlar ve mekanikleşen insanlar, yani robotlaşan insanlar.

robotlasaninsan

İlk kısım kolay olacak. Yani bizim açımızdan mekanik robotları işe alırken biraz mühendislik bilgisi ile robotlara yükleme yaptık mı sorun çözülecek. Belki de geleceğin insan kaynakları çalışanları ağırlıklı mühendisler olacaktır.

Gel gelelim ikinci meseleye yani mühendislik dışına çıktığımız kısma. Robotlaşan insanları nasıl işe alacağız? Kriterlerimiz ne olacak? Hangi bakış açısı ile yön vereceğiz? Hangi yöntemleri uygulayacağız?

Bir çok soru çıkabilir bu durumdan. Ben bir hayal kurarak yola devam edeyim. Geçmiş ve şuan bağlantısı ile geleceğe bir bakış açısı sunmaya çalışayım.

Önceleri işe alımlarda çok fazla kriterimiz yoktu. Bunu çok basit düşünce ile açıklayım. Örneğin bilgisayar yokken MS Office bilen aday aramıyorduk. Ya da daha da ileri noktada faks yokken faks bilen adaylar aramıyorduk.  Teknoloji ilerledikçe bu kriterler gelmeye başladı. Sözü çok uzatmadan şuana geldiğimiz de ise akıllı ve birbiri ile entegre çalışan sistemleri bilen kişiler aramaya başladık. Yine örneklem getirirsem biraz geçmişe gittiğimizde bir üretim makinesini kullanan bir çalışan da bilgisayar bilgisi gerekmiyordu. Şimdi ise bu cihazların üzerinde dokunmatik ekranlar bulunmaktadır ve üretim bu şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı ise artık üretimde bile teknoloji bilen insanlar arıyoruz. Yani robotlar ile çalışabilen entegre insanlar arıyoruz.

Şimdi geleceği bugün ile hayal edelim. Öncelikle entegre olan insanlar zamanla entegrasyonu kendi üzerlerinde görecekler. Yani yarı robot olacağız.  Düşünce ve kas gücümüz ile hareket eden giysiler, cihazlar vb. makineler veya teçhizatlara sahip olacağız. Fakat şunu unutmayalım gelecek dünyada düşüncelerimiz kas gücümüzden daha ön planda olacak. Yani kas gücü ile başlayan dünya hayatı düşünce gücü ile devam edecektir. Bunu zaten şuanda da hissedebiliyoruz. O zaman buradan çıkarımla gelecekteki robotlaşan insanları nasıl işe alacağımızı bulabiliriz. Gelecekte insanları işe alırken şunlara bakacağız.

-Daha basit düşünen insanlar her zaman ön planda olacak.

-Yenilikçilik yetkinliği üst seviyelerde aranacak.

-Öğrenim ikinci plana düşecek teknolojik hakimiyet ve kullanım ön planda olacak.

-Bilgiye nasıl ulaşacağını bilmek yetmeyecek. Bilgiyi analiz eden ve yararlı kısmını işinde kullanan insanlar ön planda olacak. (Geçmişte sadece bilgiyi ezberlemek yeterli oluyordu. Bunu unutmayalım.)

-Anlık ve online düşünen insanlar işe alım kriterleri içerisinde olacak. Çünkü veri çok hızlı yaşanacak ve çabuk bir şekilde tüketilecek.

-Sadece beyin düşüncesi yetmeyecek beden düşüncesi de bir kriter olacak. Şuan siz buna beden dili diyebilirsiniz.

-Aynı anda birden fazla yerde olabilen insanlar üst seviyelerde çalışma hayatında olacak.

Bunlar ve benzeri bir çok kriteri siz artık bunlara ekleyebilirsiniz.

Ahmet Koşkan

One thought on “Robotları ve Robotlaşan İnsanları İşe Almak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir