Yoğun bir iş temposu sonrası yazımın ikinci kısmını da yazmak nasip oldu. Bir önce ki yazımızda özgeçmişin birinci bölümü olan “Ön Yazı” yı anlatmıştık. Bu yazımız da ise ikinci bölüm olan ve hepimizin bildiği “Özgeçmiş (Ana bölüm)” kısmının nasıl hazırlanacağı üzerinde duracağız.

  • Özgeçmiş (Ana bölüm)

Ana bölüm tüm bilgilerimizi karşı tarafa aktardığımız, yani geçmişten bugüne kadar yaptığımız veya bir başka deyişle üzerimizde olan her şeyi bir formata döktüğümüz yerdir. Hepimizin bildiği ve özgeçmiş olarak tanımladığımız kısım da burasıdır.

Ana bölüm hazırlanırken en çok sorulan sorular “Özgeçmişte neler olmalıdır ve bu bilgiler hangi sıra ile özgeçmişe yazılmalıdır?”.

Bu soruya akılda kalıcı olması için şöyle cevap vermek isterim. Özgeçmiş hayat akışı gibi olmalıdır. Yani doğumdan başlayarak bugüne kadar ne varsa sıra ile yazılmalıdır.

Daha açık olmak adına aşağıda hem özgeçmişte bulunması gerekenleri hem de akış sırasına göre size anlatmak isterim.

Özgeçmiş de bulunması gereken bilgiler ve akış sırası;

a) Kişisel Bilgiler

İnsan ilk olarak doğar ve bu doğumla birlikte kişisel bilgilere sahip olur. Adı, doğum tarihi, doğum yeri, ikametgah gibi. Özgeçmiş hazırlarken ilk bulunması gereken yer kişisel bilgiler kısmıdır. Bu kısımda aşağıdakiler muhakkak yer almalıdır.

Adı, Soyadı, ikametgah, doğum yeri, doğum tarihi, iletişim bilgileri, askerlik durumu (erkekler için).

Bunlar haricinde ehliyet, kan grubu gibi bilgiler ekstra gereksinimlerdir.

b) Öğrenim Bilgileri

Kişisel bilgilerin oluşmasından sonra insanın hayatta ilk yaptığı şey öğrenim hayatına başlamaktır.  İlköğretim yada okul öncesi eğitimle başlayan bu süreç doktora veya öğretim görevliliğine kadar uzanır.

Özgeçmişinize en son okul üstte olacak şekilde son iki mezuniyetiniz ile ilgili öğrenim bilgilerinizi eklemeniz gerekmektedir.

c) Deneyim Bilgileri

Okul hayatından sonra insan bir deneyim elde eder. Doğal olarak üçüncü sıradaki bölüm deneyim bilgileri bölümüdür. Deneyim kısmı sosyal, siyasi, vakıf, akademik, profesyonel veya yarı profesyonel olabilir.

Deneyim bilgilerini yazarken en son deneyim üste olacak şekilde yazılmalıdır. Deneyim edilen zaman dilimlerinin başlangıç ve bitiş tarihleri, deneyim elde edilen yerin tam ünvanlı, çalışılan pozisyonun tam açılımı, deneyim elde edilen şehirin adı ve yapılan görevi anlatan kısa bir yazı eklenmelidir. Hatta çalışılan firma hakkında kısa bir tanıtımı da eklemekte fayda vardır.

d) Yetkinlik Bilgileri

Sosyal, okul ve iş hayatı insana belli yetkinlikler kazandırır. Bu nedenle özgeçmişte bulunması gereken dördüncü sıradaki bölüm yetkinlik bilgileri bölümüdür. Bu bölümde dikkat edilmesi gereken nokta elde edilen yetkinliğin seviyesidir. Yabancı dil bilgisi ve bilgisayar programları bilgisi bu bölümde muhakkak seviyeleri ile birlikte yazılmalıdır.

e) Eğitim Bilgileri

İnsan kendini geliştirmek için sosyal, okul ve iş hayatında çeşitli eğitim, konferans, panel, sertifika programı gibi etkinliklere katılım sağlamalıdır. Bu nedenle bu programları,katılım tarihi, süresi ve program ismi ile birlikte özgeçmişe eklemek gerekmektedir. Yeni burada dikkat edilmesi gereken durum en yeniden en eskiye göre sıra ile yazılmalıdır. Özel ehliyet ve sınav bilgileri de bu bölüme eklenmelidir.

f) Proje Bilgileri

İş ve mesleki anlamda yapılmış tüm proje bilgileri bu bölümde yer almalıdır. Mümkünse dosya eki olarak da eklemekte fayda vardır.

g) Referans ve Referans Yazıları

Son bölüm olarak ise sizi anlatan mümkünse yazılı referanslar eklenmelidir. Eğer mümkün değil ise sıra ile profesyonel, akademik ve sosyal olmak üzere sizin hakkınızda bilgi verebilecek kişilerin iletişim bilgileri eklenmelidir. Bu bölüme “istenildiği taktir de verilecek” şeklinde notlar düşülmemelidir.

Bu temel bölümler haricinde özgeçmişe sizi anlatan bir çok bölümü profesyonel bir dilde ekleyebilirsiniz.  Özgeçmişin tasarımını değiştirmekten ve yeni şeyler eklemekten çekinmeyin.

Dana önceki yazılarımda birçok dilde özgeçmiş örnekleri vermiştim. Aşağıdaki linkten bu yazılarıma ulaşabilirsiniz.

http://www.ahmetkoskan.com/2015/06/28/uluslararasi-ozgecmis-cv-ornekleri/

Bundan sonraki yazımızda kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu arada sorularınız olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.

Ahmet Koşkan

 

3 thoughts on “Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır? (2.Yazı)

  1. Howdy! This blog post could not be written much better! Reading through
    this article reminds me of my previous roommate!
    He constantly kept preaching about this. I will forward
    this post to him. Pretty sure he’s going to have a great read.
    Many thanks for sharing!

  2. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?

    I have a blog based upon on the same ideas you discuss
    and would really like to have you share some stories/information. I know my
    readers would value your work. If you are even remotely interested,
    feel free to shoot me an email.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir