Günümüzde o kadar çok çeşit özgeçmiş varki adayların kafası bu nedenle çok karışmaktadır.Uluslararası anlamda bu karmaşayı giderecek adımlarda atılmaktadır. Ben size burada Eurapass Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan formatı önereceğim.Özgeçmiş hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler ise şöyledir;

Giriş

Özgeçmiş (CV) hazırlanması herhangi bir iş veya eğitim arayışında önemli bir adımdır. CV genellikle muhtemel işverenle kurulan ilk temas olduğundan okuyan kişinin ilgisini çekmeli ve neden mülakata alınmanız gerektiğini göstermelidir.

Önemli! İşverenler aldıkları iş başvuruları arasında yaptıkları başlangıç seçimlerinde herhangi bir CV’ye bir dakikadan fazla zaman harcamazlar. Doğru etkiyi vermeyi başaramazsanız fırsatı kaçırırsınız.Kendinize ilişkin bilgileri şablona girmeden önce aşağıdaki bilgileri dikkatle okuyun.

Genel Tavsiyeler

-CV’nizi yazmaya başlamadan önce kendinize birkaç önemli prensibi hatırlatın:
-CV’nizin sunumuma dikkat edin
-Yeterlilik, beceri ve yeteneklerinizi, özel nitelikleriniz kolayca görülecek şekilde açıkça ve mantıklı olarak belirtin.
-Bütün ayrıntılara dikkat edin, hem içerik hem de sunum açısından yazım ve noktalama hataları kesinlikle mazur görülmez!
-Önemli noktalara odaklanın
-Bir CV kısa olmalıdır: çoğunlukla iki sayfa kim ve ne olduğunuzu göstermek için yeterlidir. İş deneyiminiz mükemmel de olsa üç sayfalık bir CV, bazı ülkelerde çok uzun olarak düşünülebilir.
-Okulu veya üniversiteyi yeni bitirmiş olmanız nedeniyle çalışma deneyiminiz sınırlı ise ilk önce eğitim ve öğrenimlerinizi belirtin; eğitim sırasındaki iş yerleştirmelerini vurgulayın (online örneklere bakınız); başvurunuza katma değer getiren önemli bilgilere odaklanın: eski veya başvuru ile alakası olmayan iş deneyimi veya eğitim çıkarılabilir.

CV’nizi başvuru yaptığınız işe uyarlayın
-CV’nizi herhangi bir işverene göndermek istediğinizde, CV’nizin aranan profile uygun olup olmadığını görmek için CV’nizi sistematik olarak kontrol edin; gelecekteki işvereninizin özel şartlarına göre avantajlarınızı vurgulayın.
-Dikkat: CV’nizi yapay bir şekilde şişirmeyin; aksi halde bu durum mülakat sırasında tespit edilebilir.
-Özgeçmişinizi beyaz kağıda basın;

– Altı çizili yazmaktan veya cümleleri tamamen büyük harf veya kalın yapmaktan kaçının, zira bunlar belgenin okunabilirliği etkilenmektedir;
-Farklı başlıklar içeren kutular belge basıldığında görülmemelidir;
-Açık ve kısa tutun
-Profiliniz, potansiyel işvereniniz tarafından birkaç saniyelik okumadan sonra anlaşılmalıdır. Bu nedenle:kısa cümleler kullanın;
eğitiminiz ve iş deneyiminizin ilgili yönlerine odaklanın;opsiyonel başlıkları kaldırın (örneğin eğer “sanatsal beceri ve yeterlilikleriniz” yoksa veya bu tür beceri ve yeterliliklerin başvurunuza katma değer getirmediğini düşünüyorsanız.)


Özgeçmişinizi yazmayı bitirdiğinizde başkasına okutun

-Özgeçmişinizi yazmayı tamamladıktan sonra dikkatle kontrol ederek yazım hatalarını giderin ve açık ve mantıksal bir şekilde düzenlenmiş olmasını sağlayın.İçeriğin açık ve kolay anlaşılır olduğundan emin olmak için özgeçmişinizi başkasına okutun.

Uluslararası Dillerde Örnek Özgeçmişler;

Bulgarian Czech Danish German Estonian
Greek English Spanish / Castilian Finnish French
Irish Croatian Maltese Icelandic Italian
Lithuanian Latvian Dutch Norwegian Slovenian
Macedonian Portuguese Romanian Slovak Polish
Swedish Turkish

Ahmet Koşkan

One thought on “Uluslararası Özgeçmiş (CV) Örnekleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir