Şüphesiz yeni iş arayışı zorlu bir süreçtir. Bu süreç eğer en baştan doğru kurgulanmadıysa maalesef hayal kırıklığı ile devam edecek bir iş bulma ile sonuçlanacaktır. Tüm bu ayrıntılara girmeden önemli olanın iş bulma olduğu sanılmaktadır. O zaman sanılan bu durum için doğru kurgu kurmak için ne yapmalısınız. O zaman iş bulma yolları nelerdir öncelikle onları bilmemiz gereklidir. Aşağıdaki istatistiği dikkatlice bakalım.

Önde gelen yayın sitelerinden birinin yaptığı araştırmaya göre;

Yeni işe giren aday hangi yollardan işe yerleşmektedir.

isarama

Bu istatistikte yanıldığını sanabilirsiniz. Ama bu anketi size biraz yorumlamak isterim.Öncelikle kariyer siteleri bir başvuru aracı olarak kullanılmaktadır. Buralardan başvuran adaylar başvurduğu şirketlerde referans bulmaya çalışmaktadırlar. Aynı zamanda sivil toplum örgütleri vasıtasıyla ile bulunan işler ise yine referans bilgileri içinde yer almaktadır. Bu verilere göre direk kariyer siteleri aracılığı ile işe giren adaylar başka hiç bir yönteme başvurmayanlardır.

Bu yorumlama sonrası akla şu şüphe gelebilir ” Referans ile iş bulma her şirket için geçerli midir?”. Bu soruya cevabı şu şekilde bakmanızı isterim siz masanın diğer yanında olsanız ne yapardınız. Siz kendinizi bu noktaya koyarken ben size doğru cevabı vereceğim. Maalesef ülkemizde masanın işe alma noktasında oturan kişileri hiç tanımadığı birini işe almaktansa tanıdığı birini almayı tercih etmektedirler.

O zaman iş arayanlar ne yapacak?

Cevap aslında istatistikte gizli tüm yolları denemeye devam eden aday iş bulma ihtimalini yükseltmek için iş bulma olasılığını artıracak referansı bulmaya çalışmalıdır.

Ben ise size burada yalnızca % 41’i değil % 100 için ne yapmalısınız ondan bahsedeceğim.

İlk olarak istatistiğimizin % 35’ni oluşturan kariyer siteleri hangileri biliyor musunuz? Aklımıza hemen ilk üç tanesi geliyor.Kariyernet, yenibiris, secretcv.Ya diğerleri siz iş arıyorsunuz. Sadece bunlara bağımlı kalmak şansınızı azaltmaz mı? Ben size diğerlerinide yazmak istiyorum. Monster,Linkedin,Xing (Sosyal ağ olarak). Tüm bunlar ülkemizdeki istatistiğin % 90′ nının üzerini ifade etmektedir. O zaman geri kalanı hangileridir. Büyük kuruluşların kendi kariyer siteleri, kurumsal firma siteleri (Özellikle çok çalışan sayısı olan firmalar kendi sitelerini kullanmaktadır. Buna örnek olarak bankaları verebiliriz.), danışmanlık firmalarının siteleri ise son aşamadır.

İstatistiğimizin % 41’ini oluşturan referans ise nasıl bulunur ve bulunan referans nasıl işe dönüştürülür kısmı ise son derece önemlidir. Bu konuyu ayrıca referans nasıl bulunur yazımızda ayrıntılı olarak bulabilirsiniz. Burada size söyleyeceğim şu cümleler aklınıza bir kaç fikir getirebilir. Özel şirketlerle birlikte ülkemizde hizmet sektörü önemli bir orana sahiptir. Özellikle belediyeler buna çok büyük bir örnek olup, hepimizin bildiği gibi buralara girmek ancak referans (Torpil) ile olmaktadır.

Basılı yayın organları ise 90’lı yılların aksine git gide yerini kariyer sitelerine bırakmaktadır. Bu oranın büyük çoğunluğunu alt seviye işler yani seri ilanlar oluşturmaktadır. Üst ve orta seviye ilanlar ise hafta sonu ekleri ile yayınlanmakta ve adaylara daha çok reklam ağırlıklık kariyer olanağı sağlamaktadır. Bu yayınlar ise şöyledir. Pazar günleri hürriyet, milliyet, sabah ve habertürk gazeteleridir. Maalesef ülkemizde dergi yayıncılığı bulanmamaktadır.

Son kısım ise diğer kısmıdır ki belki çoğunuzun bilmediği yada aklına gelmeyen örnekler ise şöyledir (Bu örnekleri ayrı yazılar ile destekme yapacağız.). İstihdam fuarları, İşkur, sivil toplum kuruluşları, kuşak aktarımları, bizzat başvuru, kapıda iş, pano yayıncılığı, sınavlar bunlardan bazılarıdır.

Bu yazımızda genel bir bilgilendirme yapmaya çalıştık. Diğer yazılarımızda bu konuları daha ayrıntılı bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir