Uzun bir aradan sonra vaktim el verdiğince içimden gecen cümleleri sizler ile paylaşmak istiyorum.

Web sitemi son 1 yılda güncellemeye fırsat bulamadım. Buna rağmen 873.200 ziyaret ile bana göstermiş olduğunuz ilgi için öncelikle teşekkür ediyorum. Böylece 2.604.681 ziyaretçi ile birçok ülkeden kişiye ulaşmış olduk. 135.387 yoruma maalesef cevap veremedim ☹.

Yol gösterici olması arzusu ile en çok aranan kelimeleri bu büyük istatistiğe dayanarak sizler ile paylaşmak istiyorum.

  1. Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır? (Bu yazının İngilizce yayını %18,74 ile en çok okunan yazı oldu.)
  2. Uluslararası CV Örnekleri
  3. Ücret

Buradan şu sonuç çıkıyor; son 1 yıl içerisinde tüm dünyada iş arayış hızı ya değişmedi ya da arttı. Bu normal karşılanabilir çünkü işsizlik oranları tüm dünyada artmış durumdadır.

Fakat burada geçmiş işsizlik oranlardan ayrışan bir durum ciddi anlamda ön plana çıktı. Her ne kadar işsizlik oranları artmış olsa da yetkin personellerde iş arama oranları ciddi anlamda azaldı. Çünkü çağa ve teknolojiye ayak uydurabilen ve yabancı dil gibi yetkinlikleri yüksek personelleri işyerleri elde tutmaya çalıştı. Buda daha önceki dönemlerden farklı bir işsizlik istatistiği önümüze getirdi.

Pandemi hayatımızın merkezi haline geldi. Sosyal ve iş hayatı pandemi merkezli şekillendi. Değişen çalışma koşullarında en çok uğraşı şüphesiz insan kaynakları ekipleri gerçekleştirdi.Çalışma koşulları değişse de çalışan performansının işyerine etkilerini en aza hissettirecek sistemleri devreye almayı başaran ekipler şüphesiz meslektaşlarımız oldu. 

Bu zor gibi görünen aşama sonrası şimdi daha da zor bir aşamaya geçmeye hazırlanıyoruz. Çünkü insan ve toplum davranışları değişti. Fakat bu değişim yeterli zamana sahip olarak olgunlaşmadı. Bu nedenle bu olgunlaşmamış davranış biçimi çalışma hayatını ve bizleri etkiyecektir. Bunlardan en önemlilerini paylaşmak isterim.

  1. Çalışanlar eski alanlarına dönmekte zorlanacaktır.
  2. Kuşak farklıları nedeni ile değişime ayak uydurma hızı geri dönüşte ciddi anlama hissedilecektir. Çünkü daha genç kuşaklar değişmiş olurken daha olgun kuşaklar henüz değişimi tamamlamamış olacaktır.
  3. Öğrenmede en temel esas olan usta çırak ilişkisi hiç olmadığı kadar azalmış olacaktır. Buda firmalarda deneyim transferinin önünü ciddi anlamda engelleyecektir.
  4. Ciddi ekonomik -/+ birikim ile karşı karşıya kalınmış olunacaktır. Hem bireysel hem de şirket bazlı bu farklar belirgin hale gelecektir.
  5. Teknoloji kullanma alışkanlığı geri dönüşte işyerlerini etkileyecektir. Eski alt yapıları kullanan çalışanlar eğer alt yapılar değişmez ise yeni iş yerleri tanımak isteyecektir.
  6. Pandemi de kazanılan sosyalleşme, beğenilme, sosyal medyada sevilme alışkanlığı işyerlerinden de çalışanlar tarafından beklenecektir.

Tüm bu süreci doğru yönetmek için işyerlerine ve çalışanlara karşılıklı büyük ödevler düşmektedir. Bunlardan bazıları ise şöyledir.

  1. Yeni teknolojik ve sosyal çalışma alanlarına geçiş yapan işyerleri geleceğin işyerleri olacaktır.
  2. Farklı çalışma modellerine devam eden şirketler kazanan şirketler olacaktır. Bu çalışma modellerine verimli kılan çalışanlar en iyi çalışan adayları olacak ve kariyerleri çok daha iyi şekillenecektir.
  3. Atölye öğrenme sistemlerini hayata geçiren tüm işyerleri know-how üstünlüğünü koruyacaktır.
  4. Birikimlerini koruyan tüm bireyler stres altında çalışmadan uzak duracakları için başarılı olacaklardır.
  5. Taktir ve beğenilmeyi en iyi yapan işverenler en iyi çalışanlara sahip olacak ve dış transferleri en şekilde gerçekleştirecektir.
  6. Sosyal medya ile işveren markası hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Bu nedenle işveren markasına yatırım yapan tüm işyerleri her zaman ön planda olacaktır.

Şüphesiz hala devam eden bu sürecin etkileri devam edecektir. Bireysel ve toplumsal olarak ne kadar hazır hala gelirsek o kadar çok verimli olacağız.

Sorularınız olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.

Ahmet Koşkan

https:// https://www.linkedin.com/in/ahmet-koşkan-31588452/

https://www.facebook.com/ahmetkoskan

https://www.instagram.com/ahmet.koskan/

ahmetkoskan@gmail.com

www.ahmetkoskan.comh

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir