Eyvah okul bitiyor ? Şunu yapın bunu yapın diye önünüze binlerce yazı çıkmıştır. Binlerce de tavsiyede bunun çabası. Tabi sizin kendi kendinizi yemesi ise bu işin tuzu biberi.

Şimdi ben size desem ki tüm bunları unutun. Nasıl mı? Çok basit eğer mezun gününe kadar kendinize okul harici yatırım yapmamışsanız işiniz zaten çok zor demektir. Hadi yatırım yaptınız diyelim. O zaman ne olacak. Hadi bunları da bir köşeye bırakalım işe girmek için stratejik bir eylem planınız var mı? Şimdi şu soruları duyar gibiyim. Sizde başladınız akademik olarak atmaya. O zaman yazının devamını okuyun bakalım. Bir strateji sahibi olacak mısınız?

Öncelikle bir eylem planı oluşturmanız için işe nasıl girilir onu bilmeniz gereklidir.

İşe iki ana başlıkta girilir. Sakın bunu yöntemler ile karıştırmayın. Birinci başlık çok çalışırsınız yetkinlik ve nitelikleriniz yeterli seviyeye gelir. İşe öyle ve ya böyle başvuru yaparsınız. Çağrılır görüşme yaparsınız. Onlar sizi ve siz onları beğenir ve işe girersiniz. İkincisi ise iyi bir referans bulursunuz. Bir telefon açar. Bir bakmışınız iştesiniz.

Çok basit değil mi? Buyurun size eylem planını ana hatları. Ee bu kadar basit mi? Basit… Basit değil…

Eğer bu kadar basit ise bir tane referans bulun ve o sizi işe yerleştirsin. Değilse o zaman referans nasıl edilinir diye google’la yazın. Bakalım size cevap gösterebilecek mi?

Siz hiç okul kafeteryasında takılan referans gördünüz mü? Ya da soruyu başka açıdan sorayım.Siz hiç her hangi bir rotary kulübünde takılan referans gördünüz mü? İkisi de mi yok? Hadi rotary kulübü deyince yanlış anlaşılmasın. Siz hiç tüsiad, istanbul ticaret odası, marmara genç girişimciler fedarasyonu, izmit ticaret odası, pera sanat galerisi, kayseri işadamları derneği’nde takılan referans gördünüz mü?

Hadi tüm bunları da bıraktım bir köşeye. Siz hiç bir yerden burs alıp okul bitince burs aldığınız yere başvurdunuz mu? Bakın burada ki referans kişi değil. Her zaman torpil gelmesin aklınıza.

Pek hala siz hiç bir kişiyi daha çok tanıyorsunuz diye,onu tanımadığınız kişilerden daha çok işe almak ister misiniz?

Bu konuyu referans nasıl bulunur yazımızı okuyunca daha iyi anlayacaksınız. Gelgelim asıl meseleye yeni mezun için stratejik eylem planı nasıl yapılır.

İlk ana başlığımızda şöyle bir kelime geçti ” Yetkinlik ve Nitelik”. Size desem ki yetkinlik ve netiliklerinizi bilirseniz, iş görüşmesinde ona göre davranır ve işe girme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Aslında mesele şu siz iş görüşmesi yaparken karşınızdaki insan kaynakları yetkilisi elindeki formlarla sizin şirket için daha önce belirlenmiş kriterlere uyup uymadığınızı karşılaştırıyor.

O zaman iş görüşmesinde o formda neler yazdığını bilirseniz stratejinizi ona göre seçebilirsiniz.

Şimdi ben size onların neler olduğundan bahsedeceğim. Yani o formda en çok aranan yetkinlikler ve nitelikler.

Şimdi bunları not alın,

-Planlama ve Organizasyon

-Yenilikçilik

-Yaratıcılık

-Yabancı Dil Bilgisi

-İletişim

-Müşteri Odaklılık

-Ticari Sağ Duyu

daha fazlasına girip kafanızı karıştırmayacağım. Şimdi gel gelelim bunlara nasıl bir eylem planı oluşturacak ve o formda en iyi notları nasıl alacaksınız.

Örneğin planla ve organizasyon yetkinliğinizi göstermek için ne yapabilirsiniz. Kronolojik olarak hayat hikayenizi anlatın. Sosyal alanda yaptığınız organizasyonlardan söz edin. Sosyal alanda içinde bulunduğunuz projeleri muhakkak belirtin….

Yenilikçilik ve yaratıcılık yetkinliğini ön plana çıkarmak için teknolojiye merakınızdan bahsedin, yeni yayınlar roman, dergi vb. konulardan bahsedin, varsa bir icadınızın ya da projenizin altını kalın harfler ile belirtin…

Yabancı dil yetkinliğiniz için karşı tarafı beklemeden gerekirse şimdi mülakat yapalım diyerek konuya girin. Bu sizin güveninize gösterir. Girmiş olduğunuz sınav sonuçlarını yanınızda bulundurun….

İletişim sadece konuşma değildir. Beden dili ve samimi bir duruş da önemlidir. Evde bol bol dışınızdan yeni Türkçe kitaplar okuyun. Bir kaç beden dili hareketini internetten öğrenin bu sizin için yeterli olacaktır. Bunun için eğitim almaya çalışmayın…

Müşteri odaklılık ve ticari sağ duyu için ise yapmanız gereken şey; başvurduğunuz iş yerleri hakkında olumsuz konuşmayın. Size sorulacak tuzak sorulara hazırlıklı olun. Aşırı duygusal davranmayın….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir