İnsanın mutlu olmasını yaşadığı her an etkileyebilir. Bu nedenle öncelikle şunu bilmeliyiz. İnsan işyerinde mutlu olması için sadece işyeri şartları yeterli değildir. O zaman insanın motive olması için sadece işyeri şartlarının düzeltilmesi de yeterli değildir.

Biz insan kaynakları çalışanlarının en büyük hatası insanın motivasyonunu iş yeri şartları ile düzeltmeye çalışmamızdır. Mekânları düzeltiyoruz, süreçleri düzeltiyoruz, çatışmaları düzeltiyoruz daha neler neleri düzeltiyoruz. Fakat işin sonunda tüm bu kadar çabalamamıza rağmen yine de oturup “Bu insanlar daha ne istiyor” diye dert yanıyoruz. Tabi işin sonunda kendimizi yormamız ve paralamamızda bizim yanımıza kar kalıyor.

Tabi tüm bu paralama çabaları sonrasında gün geliyor bizlerinde motivasyonu düşüyor. Bir bakıyoruz ki diğer insanları motive etmeye çalışan bizlerin ayakları sabahları işe gelmek için geri gitmeye başlıyor.

Şimdi tam da burada biraz nefes alalım ve biraz olsa da soluklanalım.  Motivasyonumuzun sonu ne olacak bilenmez ama birazda olsa tavsiye niteliğinde aşağıdakileri unutmamakta fayda var.

  • İş her zaman var olacak ve iş var olduğu sürece sorunlarda olacak.
  • Sizin sorun olarak gördükleriniz diğerleri için sorun olmaya bilir bunu unutmayalım.
  • Sorunlar tek bir kişinin çözeceği bir mekanizma değildir. Her oyuncu bu durumların pozitif ya da negatif oyuncudur.
  • Çok fazla sorunla mücadele ederek kendinizi ve kişiliğinizi kaybetmeyin.
  • Gerekli gördüğünüz yerde profesyonel destek almaktan kaçınmayın.
  • Başkaları ne söyler cümlesinden bir an önce kurtulun.
  • İşyeri kurallarına ve kültürlerini bir göz gezdirin.
  • Sizi mutsuz eden oyuncuları keşif edin. Onlar ile yollarınızı ayırın.
  • Ayaklarınıza dikkat edin. Sabahları geri gitmeye başladı ise bir düşünün.
  • En önemlisi tüm bunlara rağmen mutlu olamıyorsanız dışarıda size uygun yeni bir dünya var. Karar almaktan çekinmeyin.

Bir insanı mutlu ya da mutsuz eden şartlar sadece iş yeri ile alakalı değildir. Kişinin kendisi, diğer çalışanlar, sosyal çevre vb. her şey insanı iş yerinde etkiler. Bu nedenle gerçekler ile yüzleşmekten kaçınmayın. Unutmayın gerçekler ile yüzleşmeyen insanlar size faydalı olan kişiler değildir.

Son olarak size fayda sağlayan insanları keşfedin. Sizi kullananlara “hayır” demesini öğrenin ve takım oyuncusu olmayanları uzaklaştırın. Hayır, kelimesini iş yerindeki göreviniz ile karıştırmayın. Burada ki “Hayır hayır olan hayırdır”.

Ahmet Koşkan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir